НОВЫЕ ЗАПИСИ 

ПОИСК 

- Det er Europa som taper på importforbud og sanksjoner, ikke Russland

RUSSLAND_kombo.jpg
EU kommer selv til å tape mest på på sanksjonene mot Russland, mener Moskva-professor Andrey Manoylo.

– Landene som støtter sanksjonene mot oss, må forstå at sanksjonene inpirerer oss til å styrke egenproduksjonen, sier Andrey Manoylo, professor i statsvitenskap og ekspert på utenlandske investeringer ved Moscow State University.

Russlands president Vladimir Putin innførte importstans av landsbruksvarer, inkludert norsk laks fra Norge for to uker siden. Forbudet kom som et motsvar på sanksjoner mot en rekke banker, finansinstitusjoner og selskaper i Russland.

– Sanksjonene er en gavepakke til land som Kina og India, sier Manoylo.

Nytt marked

Professoren er overbevist om at Brics-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika) i løpet av kort tid vil fylle varene med produkter som tidligere kom fra europeiske land. Importforbudet svir for mange land i Europa.

Europakommisjonen bevilget tidligere denne uken 125 millioner euro, en drøy milliard kroner til frukt- og grønnsaksbønder som er rammet av sanksjonene.

– Russland leter nå etter gode og lojale handelspartnere utenfor Europa, som i Sørøst-Asia og Latin-Amerika. Det er Europa som taper på importforbud og sanksjoner, ikke Russland, sier Manoylo og legger til:

– Vi er på full vei inn i et nytt marked utenfor Europa. Det kommer til å bli svært vanskelig for europeiske selskaper på komme tilbake igjen til Russland.

Kan russland leve av kun egen produksjon i dag?

– Vi er ikke 100 prosent selvforsynt uten import, men Brics-landene vil enkelt dekke etterspørselen etter importerte varer fra Europa, sier Manoylo.

Fersk fisk

Det finnes snart ikke et gram norsk laks igjen i Russland. Da DN besøkte et av Moskvas eldste fiskemarkeder, Dorgomilovsky-markedet lå det kun et par kilo fersk norsk laks i disken.

– Norsk laks er av god kvalitet, men opprinnelseslandet betyr ingenting. Du kan produsere laks av høy kvalitet også i land som Chile og Australia, sier Sergei Gudkov, leder i russiske Fish Union, som representerer flere store foredlere og forhandlere.

Ifølge Sjømatrådet hadde Norge før importstansen eksportert 128 tusen tonn sjømat til en verdi av 3,2 milliarder kroner til Russland.

Оригинал статьи на DN

#информационнаяполитика #международныеотношения #россия #санкции